TANFOLYAMOK, KURZUSOK


A jóga 8 lépése

8 alkalmas online kurzus Cser Zoltánnal

A Jóga kifejezés mára teljesen egybeforrt az egészségmegőrző fizikai gyakorlatokkal, ahol különféle testhelyzeteket (ászanákat) veszünk fel, és ezáltal javul a tartásunk, csökken a stressz és nyugodtabbnak érezzük magunkat.

Manapság egyre több kutatás irányul a jóga eredetére, s így egyre inkább kiderül, hogy a jóga milyen sok szálon kötődik a buddhista tantrákhoz vagy a tibeti tantrikus rendszerek fizikai jógáihoz, melyeket századokon át titokban tartottak. Elég csak említeni, hogy az első 10 szöveg, mely a hatha vagy a hatha jóga kifejezést használja, mind buddhista. A 12. században a náth sziddha mozgalomhoz köthető szövegekben is megjelenik a hatha jóga - hol a binduk, hol pedig a pránák gyakorlataként írják le. Az Amritasziddhi szövege, mely jelenleg a legrégibb gyakorlati jóga, részletesen foglalkozik a bennünk működő két alapvető energia (nap és a hold) egyesítésével. A hatha jóga számtalan definíciója közül számunkra az lényeges, ahol az astanga jógával azonosítják, tehát a Patandzsali Jóga szútráiban leírt gyakorlatrendszerrel.

Az online előadások 18 órától 20 óráig fognak tartani, az utolsó fél órában lehetőség van a kérdések megbeszélésére. Minden résztvevő kapni fog egy 20 oldalas jegyzetet a előadások témáiról.

Az előadásokat fel fogjuk venni a résztvevők számára, melyet egészen 2024. május 31-ig visszanézhetnek.

Az élő online előadások tervezett időpontjai szerdánként (2024):

január 31. - 1. JAMA (ahimszá, szatja, asztéja, brahmacsarja, aparigraha) - 5 etikai elv
február 7. - 2. NIJAMA (saucsa, szantósa, tapasz, szvádhjája, ísvara-pranidhána) - 5 betartandó elv
február 14. - 3. ÁSZANA - testhelyzetek, mozgások
február 21. - 4. PRÁNÁJÁMA - az életerő fejlesztése
február 28. - 5. PRATJÁHÁRA - az érzékek visszavonása
március 6. - 6. DHÁRANÁ - koncentráció
március 13. - 7. DHJÁNA - meditáció
március 20. - 8. SZAMÁDHI - elmélyedés

A kurzuson Patandzsali Jóga szútrájában leírt nyolc lépéses tematika szerint haladunk végig. A kurzus elméleti anyag, ezért főleg azoknak szól, akiknek a jógagyakorlásban már van tapasztalatuk.

A kurzus ára: 40 000 Ft


Jelentkezés a kurzusra

A jelentkezés feltétele minimum 1 év jógagyakorlási tapasztalat. Ezt nem fogjuk ellenőrizni, csupán azért lényeges, hogy érthető legyen számodra a tananyag.